Gebze Plastikçiler Organize Bölge 7. Cadde TR-41400 Gebze / Kocaeli

Marination: 3 Special Sauces Recipes

Marinad (terbiye) aromatik sıvı kullanarak, bazı yiyecek maddelerine hoş koku, lezzet verme, onları yumuşatma ve onların saklama sürelerinin uzamasını sağlama amacıyla yapılan bir işlemdir. Yani, terbiye edilmesi gereken yiyecekler, bir müddet marinada (terbiyeye) yatırılarak istenilen hedefe ulaşılmış olur. Bekletilme süresi etin durumuna bağlı olarak saatler veya günler sürebilir.

Marinasyon, ülkelerin yemek kültürlerine bağlı; temel olarak asidik ve enzimatik unsurlarla sağlanır.

Marine etmenin maksadı

Yiyecek maddeye hoş koku ve lezzet verme Marinad sıvısında bulunan aromatik kokular ve tat­lar (bitkiler, baharatlar, vb.) geçişme yoluyla marine edilen yiyecek maddeye geçerek ona aranan lez­zet ve hoş kokuyu verir.

Saklama süresini uzatma

Yiyecek asitli ortamın (şarap ve sirke) içine batırılarak, buzdolabında bir kaç gün saklanarak, kul­lanım anına kadar, dinlendirilebilir. Bu uygulama, genelde, av hayvanı etlerine ve kırmızı etlere yapılır.

Et dokularının yumuşatılması

Marinadın sıvısında bulunan asitli maddelerin etki­siyle, etin dokusu dinlenerek yumuşar.

Hazırladığınız marinasyonun lezzetini, etinizi yerken almak istiyorsanız etinizin kalınlığına dikkat etmelisiniz. İnce bir dilim ete marinasyon nüfuz edemeyeceği gibi çok kalın kesilmiş dilimlerin iç kısımlarına da marinasyon ulaşamayacaktır. Bu sebepten etinizin kalınlığının 1-3 cm arasında olmasına özen gösterin.

Marinasyon sosunuzda kullanacağınız malzemeleri mümkün olduğunca en ufak biçimde doğrayın, rendeleyin. Bu şekilde karışımınız etin içine çok daha iyi bir şekilde işleyecektir.

Bazı etler marinasyona kesin olarak ihtiyaç duyarken, bazıları ise marine edilmez. Örneğin bonfile, antrikot gibi etleri marine etmeniz gerekir. Ancak pirzola, T bone gibi etler için marinasyon yanlış bir pişirme yöntemidir.

 

 

Tandır Sauce

It is perfect for lamb and prey animals

Prep time: 10 mins Marinate time:  4 to 24 hours

Ingredients

4 cloves mashed garlic

2 tablespoons grated ginger

2 tablespoons curry powder

2 tablespoons coriander

1/2 teaspoon salt

Yogurt

 

Preparation

  • Mix all ingredients except yogurt.
  • Apply the sauce over the meat. After that cover it with yogurt.
  • Cover the saucerized meat and rest it 4 to 24 hours in refrigerate for marination.

 

 

Asya Usulü Marine

It’s perfect for beef, prey animals and fishes.

Prep time: 10 mins Marinate time: 4 to 24 hours

Ingredients

½ cup of  broth

1/3 cup of Hoisin Sauce

¼ cup of soy sauce

¼ cup of sliced spring onion

3 tablespoons dried cherries, apple juice, orange juice or pineapple juice

1 tablespoon sugar

4 cloves mashed garlic

1 teaspoon race ginger

 

Preparation

  • Mix all ingredients well in a small bowl
  • Marine sosun et ya da balığa tam olarak nüfus edebilmesi için marine sosunu kendiliğinden kilitli torba içine koyacağınız etlerin üzerine dökün.
  • Buzdolabında 4 ila 24 saat arasında düzenli aralıklarla torbayı döndürerek marine edin. Sonrasında kalan etlerin üzerindeki kalan marine parçalarını temizleyin ve barbeküde pişirin.

 

 

Kişnişli Fesleğen Sos

Sığır ve kuzu eti için uygundur.

Prep time: 10 mins Marinate time: 1 hour

Ingredients

Yarım fincan taze kişniş

Küçük bir kırmızı soğanın yarısı (doğranacak)

1 çay kaşığı iyice doğranmış limon kabuğu

2 yemek kaşığı limon suyu

2 çay kaşığı Worcestershire sos

¼ çay kaşığı çekilmiş kimyon

¼ çay kaşığı mercan kökü (nanegillerden)

 

Preparation

  • Bir miksere tüm malzemeleri koyun ve tamamen pürüzsüz olana kadar çırpın.
  • Marine sonun etlere tam olarak nüfus edebilmesi için marine sosunu kendiliğinden kilitli torba içine koyacağınız etlerin üzerine dökün.
  • Buzdolabında 1 saat arasında düzenli aralıklarla torbayı döndürerek marine edin. Sonrasında kalan etlerin üzerindeki kalan marine parçalarını temizleyin ve barbeküde pişirin.

 

 

 

 

 

https://www.hurriyet.com.tr/lezizz/galeri-eti-marine-ederken-en-cok-bu-hatalar-yapiliyor-36921702/2

https://yemek.com/marinasyon-soslari/

photo credit: Ragne Wark