Gebze Plastikçiler Organize Bölge 7. Cadde TR-41400 Gebze / Kocaeli

Marinasyon nedir? Birbirinden Özel 3 Marinasyon Sosu

Marinad (terbiye) aromatik sıvı kullanarak, bazı yiyecek maddelerine hoş koku, lezzet verme, onları yumuşatma ve onların saklama sürelerinin uzamasını sağlama amacıyla yapılan bir işlemdir. Yani, terbiye edilmesi gereken yiyecekler, bir müddet marinada (terbiyeye) yatırılarak istenilen hedefe ulaşılmış olur. Bekletilme süresi etin durumuna bağlı olarak saatler veya günler sürebilir.

Marinasyon, ülkelerin yemek kültürlerine bağlı; temel olarak asidik ve enzimatik unsurlarla sağlanır.

Marine etmenin maksadı

Yiyecek maddeye hoş koku ve lezzet verme Marinad sıvısında bulunan aromatik kokular ve tat­lar (bitkiler, baharatlar, vb.) geçişme yoluyla marine edilen yiyecek maddeye geçerek ona aranan lez­zet ve hoş kokuyu verir.

Saklama süresini uzatma

Yiyecek asitli ortamın (şarap ve sirke) içine batırılarak, buzdolabında bir kaç gün saklanarak, kul­lanım anına kadar, dinlendirilebilir. Bu uygulama, genelde, av hayvanı etlerine ve kırmızı etlere yapılır.

Et dokularının yumuşatılması

Marinadın sıvısında bulunan asitli maddelerin etki­siyle, etin dokusu dinlenerek yumuşar.

Hazırladığınız marinasyonun lezzetini, etinizi yerken almak istiyorsanız etinizin kalınlığına dikkat etmelisiniz. İnce bir dilim ete marinasyon nüfuz edemeyeceği gibi çok kalın kesilmiş dilimlerin iç kısımlarına da marinasyon ulaşamayacaktır. Bu sebepten etinizin kalınlığının 1-3 cm arasında olmasına özen gösterin.

Marinasyon sosunuzda kullanacağınız malzemeleri mümkün olduğunca en ufak biçimde doğrayın, rendeleyin. Bu şekilde karışımınız etin içine çok daha iyi bir şekilde işleyecektir.

Bazı etler marinasyona kesin olarak ihtiyaç duyarken, bazıları ise marine edilmez. Örneğin bonfile, antrikot gibi etleri marine etmeniz gerekir. Ancak pirzola, T bone gibi etler için marinasyon yanlış bir pişirme yöntemidir.

 

Gelelim marinasyon soslarına;

Tandır Sosu

Kuzu ve av hayvanları için uygundur.

Hazırlama süresi: 10 dakika Bekletme: 4 ila 24 saat

Malzemeler

4 diş dövülmüş sarımsak

2 yemek kaşığı rendelenmiş zencefil

2 yemek kaşığı köri tozu

2 yemek kaşığı kişniş

Yarım çay kaşığı tuz

Yoğurt

 

Yapılışı

Yoğurt harici tüm malzemeleri karıştırın. Kullanmak için plastik bir eldiven yardımıyla sosu etin üzerine sürün. Sonrasında üzerini yoğurt ile sıvayın. Sosun yiyeceğe iyice nüfus etmesi için, soslanmış eti kaplayın ve 4 ila 24 saat arasında buzdolabında bekletin.

 

 

Asya Usulü Marine

Sığır eti, av hayvanları ve balık için uygundur.

Hazırlama: 10 Dakika Marine: 4 ila 24 Saat

Malzemeler

Yarım fincan et suyu

1/3 fincan Hoisin Sosu

¼ fincan sodyumu azaltılmış soya sosu

¼ fincan dilimlenmiş yeşil soğan

3 yemek kaşığı kuru vişne, elma suyu, portakal suyu ve ya ananas suyu

1 yemek kaşığı şeker

4 diş dövülmüş sarımsak

1 çay kaşığı çekilmiş taze zencefil

 

Yapılışı:

  • Küçük bir kasede tüm malzemeleri karıştırın.
  • Marine sosun et ya da balığa tam olarak nüfus edebilmesi için marine sosunu kendiliğinden kilitli torba içine koyacağınız etlerin üzerine dökün.
  • Buzdolabında 4 ila 24 saat arasında düzenli aralıklarla torbayı döndürerek marine edin. Sonrasında kalan etlerin üzerindeki kalan marine parçalarını temizleyin ve barbeküde pişirin.

 

 

Kişnişli Fesleğen Sos

Sığır ve kuzu eti için uygundur.

Hazırlama: 10 Dakika Marine: 1 Saat

Malzemeler

Yarım fincan taze kişniş

Küçük bir kırmızı soğanın yarısı (doğranacak)

1 çay kaşığı iyice doğranmış limon kabuğu

2 yemek kaşığı limon suyu

2 çay kaşığı Worcestershire sos

¼ çay kaşığı çekilmiş kimyon

¼ çay kaşığı mercan kökü (nanegillerden)

 

Yapılışı:

  • Bir miksere tüm malzemeleri koyun ve tamamen pürüzsüz olana kadar çırpın.
  • Marine sonun etlere tam olarak nüfus edebilmesi için marine sosunu kendiliğinden kilitli torba içine koyacağınız etlerin üzerine dökün.
  • Buzdolabında 1 saat arasında düzenli aralıklarla torbayı döndürerek marine edin. Sonrasında kalan etlerin üzerindeki kalan marine parçalarını temizleyin ve barbeküde pişirin.

 

 

 

 

 

https://www.hurriyet.com.tr/lezizz/galeri-eti-marine-ederken-en-cok-bu-hatalar-yapiliyor-36921702/2

https://yemek.com/marinasyon-soslari/

photo credit: Ragne Wark