Türk firmaları işin mutfağında

14-11-2022 10:46
Türk firmaları işin mutfağında
FRANKFURT - Almanya'nın Frankfurt kentinde ziyaretçilerine kapılarını açan zücaciye, aksesuar ve hediyelik eşya fuarı Uluslararası Ambiente 2016te Türk şirketleri, yoğun ilgi görüyor. 12 Şubat'ta başlayan ve sektörel olarak uluslararası düzeyde en büyük branş fuarı olan Ambiente Fuarı'nda, her türlü küçük elektrikli ev aletleri, mutfak aksesuar, araç ve gereçleri, zücaciye ürünleri olmak üzere, plastik, cam, metal, aksesuar ürünleri, piknik ve mangal malzemeleri gibi oldukça zengin ürünler sergileniyor. 

Türkiye'den 126 firma katıldı
 Bu yıl ki Ambiente Fuarı'na 72'si milli olmak üzere toplamda 126 katılım sağlayan Türk şirketleri, 1450 metrekarelik bir alanda ürünlerini sergiledi. Mutfak ürünleri üreten Arzum, O.M.S., Aniva, Saf Group ve Öztiryakiler gibi Türk şirketleri, Ambiente ziyaretçileri tarafindan yoğun ilgi gördü. 

Arzum Okka'dan 'okkalı tanıtım' 
Mutfak ürünleri üreten ve Frankfurt Ambiente Fuarı'na 14 yıldan beri katılan Arzum, kahve makinesi Okka ile Türk kahvesini tanıtıyor. Yeni ürünü Okka'yı tanıtan Arzum'un standı, fuar ziyaretçilerinden yoğun ilgi görüyor ve gelen ziyaretçilere kahve ikramı yapılıyor. Fuarla ilgili bilgi veren Arzum Yönetim Kurulu başkanı Murat Kolbaşı, Türk kahvesi geçmişte bu kadar tanınmıyordu. Şimdilerde Türk kahvesi bilinir ve aranır duruma geldi. Bu sefer Türk kahvesinin çilekli ve sakızlı tatlarını ürünlerimizle ziyaretçilere sunuyoruz. Gayet olumlu eleştiriler alıyoruz. Avrupa temsilcimiz Pala Export ile birlikte son 13 yıldan beri hem fuarda hem Almanya'da gayet iyi işler yapıyoruz ve bunu da inşallah tüm dünyaya yayacağız dedi. Murat Kolbaşı ayrıca, ''Türkiye Cumhuriyeti dediğimiz zaman Türk kahvesi Türk lokumu çok iyi biliniyor. Biz bunu UNESCO'da Türkiye Cumhuriyeti'nin bir milli değeri olarak tescil ettirdik. Şimdi bunun tüm dünyaya yayılması menülere girmesi uluslararası kahve zirvelerinde Türk kahvesini görmek için bunun kolay yapılması gerekiyor. Bunun için makine çözümünü ve kahve ile ilgili her türlü çözümü yaratmaya çalışıyoruz. Çünkü Türk kahvesine çok inandık bence en değerli markalarımızdan birisi bu? diye de ekledi. Almanya'nın Duisburg kentinde bulunan Pala Export Yönetim Kurulu başkanı ve Arzum'un Avrupa Temsilcisi Sıtkı Palabıyık, Ambiente Fuarına güvendiğimiz bir ürün olan kahvesi makinesi Arzum Okka ile katıldık. Ürün çeşitlerimizi insanlar artık tanıyor. Türk kahvesini tüm dünyaya tanıtmak istiyoruz. İnsanlar nasıl espressoyu tanıyorsa Türk kahvesini de bu şekilde tanısın diye düşünerek bir misyon üstlendik ve bunun için de Arzum Okka önemli bir ürün oldu'' dedi.

"Ambiente sektörün kalbi" 
Ambiente Fuarı'na Türk şirketlerin katılımını değerlendiren İstanbul Demir ve Demir dışı Metaller İhracatçıları Birliği (İDDMİB) Başkanı Rıdvan Mertöz, "Ambiente, mutfak sektörümüz için en önemli fuarın başında geliyor. Ambiente Fuarı, daha önce firmalarımızın bireysel katılımları olmasının yanı sıra yaklaşık 21 yıldır milli katılım yaptığımız bir fuar. Burası sadece Almanya'ya değil tüm dünyaya hitap ediyor; Latin Amerika'dan Afrika'ya her taraftan alıcının geldiği bir yer. Bu yüzden burası bu sektörün kalbinin attığı yerdir. 10-15 sene evvel katılan firmalarımızın ürün kaliteleri belki Avrupa standartlarında değildi. Ama bugün göğsümüzü gere gere söylüyoruz ki, firmalarımız Avrupa standartlarında Alman, İtalyan kalitesinde, ürünler yapmaktalar. Bu sektörümüz de benim başkanı olduğum birliğin diğer sektörleri de ihracatının yüzde 56'sını Avrupa Birliği'ne yapmakta. Mutfak sektöründe en çok ihracatımızı İngiltere'ye ondan sonra da Almanya'ya yapmaktayız. Fuara ilgi oldukça yüksek, firmalarımız memnun. Geçen sene 146 binden fazla ziyaretçi vardı. Bu sene katılımın daha da fazla olması bekleniyor dedi. 

"Erkeklerin egemen olduğu döküm sektöründe kadın başarısı" 
Ürünleriyle fuarda dikkat çeken Aniva'nın yönetim kurulu başkanı Aynur Ayhan, "Kız kardeşim Ayşin Uluganer ile birlikte şirketimizi yönetiyoruz. Esas işimiz erkeklerin egemen olduğu döküm sektöründe, Avrupa'nın ağır sanayi, otomotiv, beyaz eşya, aydınlatma sektörlerine fason dökümcülük yaparken, baba mesleğini yapmaya karar verdik. İkimiz de makine mühendisiyiz, tecrübemizi bilgimizi kendi ürünlerimize nasıl yansıtabiliriz, kadın gözüyle bu işte nasıl fark yaratabiliriz diye başladık. Şu anda iki mangalımız var, ikisi de ödüllü. Biri pratik mangal (PRTK Mangal) Türkiye'de Design Turkey 2014 İyi Dizayn Ödülü'nü aldı. Diğeri Cosa Mangal IF 2016 ödülünü aldı. Ürünlerimiz, çevreye duyarlı, gıda temasına uygun, sağlık her zaman ön planda, kalite her zaman olması gerektiği gibi bu bize otomotiv disiplininden geldi. Pazar araştırması ve beklentiler doğrultusunda ürün geliştirmeye devam edeceğiz. Fuar iyi geçiyor. IF Design Award almamız uluslararası arenada fark yarattı. Bundan 20-30 yıl önce Türkiye'de kadın sanayici olmak çok zordu. Bir bankacı, eczacı olmanız daha kolayken, sanayici bir kadın olarak işin başında durmanız gerçekten zordu. Fakat şimdi sektörde çalışan hanımlar var bu sayının artacağına da inanıyoruz" dedi. 

Kahramanmaraş sektörün önemli adresi oldu 
Fuarda yerini alan bir başka Türk firması Saf Group Yönetim Kurulu Başkanı Ali Çiçekçi, "Grup bünyesinde yanmaz, yapışmaz mutfak eşyaları ile fuara katıldık. Markamız Saflon, Kahramanmaraş'ta ayda 180.000 adet üretim kapasitesiyle alanında iddialı. Kahramanmaraş'tan 8 firma ile birlikte fuara katıldık. Yüzde yüz Türk malı çelik ve teflon mutfak eşyaları üretiyoruz. Şu anda Kahramanmaraş olarak Türkiye'de üretilen mutfak eşyalarının yüzde 65'ini biz üretiyoruz. Fuarda gördüğümüz ilgiden de çok memnunuz" dedi.



Tarih: 16 Şubat 2016

Kaynak:
https://www.arti49.com/turk-firmalari-isin-mutfaginda-402905h.htm 

https://www.haberler.com/guncel/ambiente-2016-a-turk-sirketleri-ilgi-goruyor-2-8161285-haberi/ 
IdeaSoft® | E-Ticaret paketleri ile hazırlanmıştır.